YPEF neboli Mladí lidé v evropských lesích je znalostní soutěž zaměřena na žáky a studenty všech základních a středních škol. Cílem této soutěže, která má své kořeny u polských lesníků, je zlepšit povědomí mládeže o významu lesů a zdůraznit význam lesnictví v současné době. Jedná se o mezinárodní soutěž, do které jsou aktivně zapojeny lesnické instituce z cca 10 zemí Evropy.

V letošním roce se koná již 8. ročník. Naše škola se zapojila do této soutěže poprvé. Do místního kola, jež se konalo 8. února na Lesní správě v Městě Albrechticích, jsme vyslali dvě tříčlenná družstva složená ze samých děvčat. S námi se zapojily ještě další čtyři týmy z okolních základních škol. Na všechny soutěžící čekal test s dvaceti otázkami, který museli vyplnit během dvaceti minut. Otázky nebyly vůbec jednoduché. Poté se družstva střídala v místnosti, kde bylo připraveno dvacet přírodnin k určení.

Obě naše družstva si vedla výborně. Kamila Chmelařová, Martina Floriánová a Natálie Němcová se umístily na druhém místě. Druhé družstvo ve složení Lenka Křištofová, Klára Gebauerová a Nela Grigoriadisová zvítězilo a holky postoupily do regionálního kola.

To se bude konat v průběhu března či dubna na Střední lesnické škole v Hranicích. Všem soutěžícím gratulujeme a budeme držet pěsti v dalším kole soutěže.

Foto Silivie Kaňa, text Miroslava Tupá

Back To Top