V pondělí 27. března se žáci šestých tříd setkali v komunitním centru s panem Tomášem Veličkou z Poradny pro primární prevenci v Ostravě. Tématem jejich následující besedy byla kyberšikana. Ve třech skupinkách se děti nejdříve snažily popsat klady a zápory internetu a zkusily odpovědět na otázku, co pojem kyberšikana znamená. Pak se začal pan Velička žáků ptát, kolik mají na Facebooku (FB) „přátel“ a zda je všechny znají – někteří „rekordmani“ se dostávali až na počet šest set. Výzkumy přitom prokázaly, že asi 20% profilů na FB je falešných.

Víte, od kolika let může být člověk na FB? Ano, od třinácti. Jak to tedy uděláte, abyste si mohli založit profil dříve? Jednoduše, uvedete vyšší věk. Stejně tak si ale někdo může věk snížit a začít s vámi komunikovat jako váš „nejlepší přítel“.

Pan Velička nám poté vyprávěl některé autentické příběhy z poradny. Jedna 14letá dívka si např. v domnění, že si do svého profilu ukládá kamarádku z loňského tábora, vložila mezi přátele muže, který si vyrobil falešnou identitu její vzdálené kamarádky. Tento muž ji po čase na smluvené schůzce fyzicky napadl. Hlavní problém elektronické komunikace totiž spočívá v tom, že člověka, který je na druhé straně, nevidíte. Dnes už dokonce existují programy, které dokáží i běžnou fotografii rozpohybovat a hlas upravit tak, že to vypadá, že se s vámi přes Skype baví váš kamarád.

Žádný bezpečný způsob, jak někoho neznámého přijmout do svého profilu, jednoduše neexistuje. Znáte podmínky komunikace na FB? Opravdu jste si je pročetli? Víte, že FB dáváte souhlas s tím, že všechny fotky, myšlenky a obrázky, které tam vložíte, pak Facebooku patří? Pan Velička nám popisoval příběh slečny z Austrálie, která si vytvořila profesionální profil v dámském prádle. Za nějaký čas jí teta z USA pochválila za reklamu, kterou náhodou v Americe viděla, a slečna se nestačila divit. Následné soudy s reklamní firmou a Facebookem prokázaly, že ona slečna podepsala podmínky Facebooku, a tím pádem mu umožnila prodej svých fotek jakékoliv reklamní společnosti.

 

Další příběh pocházel z jedné základní školy v našem kraji, kde děvčata vyrobila falešný profil spolužačce. Prostřednictvím tohoto profilu pak pomlouvaly svoji učitelku. Na to zareagovala škola a nešťastná dívka dostala sníženou známku z chování. Až po nějaké době se jí podařilo přesvědčit rodiče, že nic neprovedla, rodiče kontaktovali policii, která věc řešila jako kyberšikanu, a skutečné autorky profilu skončily s trojkou z chování. Pokud by se jednalo o žákyně starší než patnáct let, pak by už byly trestně odpovědné.

Pan Velička se rozloučil s přáním, abychom v budoucnu služby poradny PPPP nepotřebovali, ale pokud by vznikl nějaký problém, je ochotný nám s ním určitě pomoct.

Foto a text Petr Valeček 

Back To Top