V hodině čtení se každý týden seznamujeme s jinou hláskou a písmenem. Ve Slabikáři nás čekal souvislý text, který vždy prozradí zvládnutou úroveň a techniku čtení.

Nejdříve jsme se rozmluvili pomocí jazykolamů. Pak jsme upevňovali znalost probraných písmen, typy slabik a slov. Ze slabik jsme skládali obrázek.

Kdo obrázků poskládal nejvíce, stal se vítězem a králem opičí tlupy. Ti nejrychlejší se již umístili na předních místech tabulky. Dále jsme pak ve skupinkách skládali ze slabik slova a věty.

Po důkladném tréninku jsme se pustili do čtení článku Rybičky a rybáři. Paní učitelka měla radost, protože se všichni moc snažili.

Připravila pro nás na tabuli obrázky sladkovodních ryb a neúplné věty, kam jsme na základě porozumění a znalostí doplňovali slova a názvy ryb (kapr, sumec, štika, úhoř, candát, pstruh). Chlapecká část třídy se opravdu vyznala.

Na závěr hodiny jsme si zahráli hru Sultán. Paní učitelka se stala vládkyní Orientu. Podle pokynů sultánky jsme museli vymýšlet slova na určité hlásky. Náhle se ozvalo crrr! Hodina čtení nám rychle utekla.

Foto Regína Hajná, text Irena Santariusová

Back To Top