Pracovní činnosti jsou pro letošní šesťáky rozděleny do tří tematických okruhů. Podle nového Školního vzdělávacího programu se učí všichni společně – kluci i děvčata. Během školního roku se vystřídají ve školních dílnách, zkusí si založit svou vlastní firmu a vyrobí si papírový model.

V kurzu Abeceda podnikání se společně seznamují s úskalími i výhodami podnikání. Zakládají si firmy, vybírají místo k podnikání, zaměstnance i vybavení. Malí podnikatelé si také zkouší nejrůznější manažerská rozhodnutí – kolik přijmou zaměstnanců a jak se o ně budou starat. Velmi oblíbená je výroba  propisek, kde si žáci porovnávají metodu kusové a hromadné výroby.

Poslední část kurzu se týká marketingu – jak výrobky správně ocenit a nabídnout zákazníkům. Ve školních dílnách si mohou žáci vyrobit jednoduchý výrobek – závěsný květník. Naučí se správně vybrat a připravit materiál, vyměřit, orýsovat, řezat, vrtat a spojovat jednotlivé díly. Hotovým výrobkem pak mohou obdarovat své nejbližší.

Při sestavování papírových modelů rozvíjejí žáci jemnou motoriku a učí se pracovat s návodem. Odměnou za přesnost a trpělivost je radost z hezkého výrobku, který se může stát i vhodnou bytovou dekorací. Na fotografiích si můžete prohlédnout, jak to dětem jde.

Foto Karel Knapp, text Taťána Kurečková a Radka Žlebčíková

Back To Top