Jednoho krásného říjnového dne jsme si vyjeli do Ostravy. Těšili jsme se na návštěvu planetária. Co se pod tímto názvem asi ukrývá? Naše představy se naplnily hned po příjezdu k budově v Krásném Poli.

V prostorách celého planetária bylo na co koukat. Po úvodním filmu a vyprávění v sále jsme se přenesli do vzdálených galaxií, na jiné planety v Mléčné dráze, dozvěděli jsme se o možnosti v budoucnu navštívit planetu Mars a spoustu jiných zajímavostí.

Na chodbách celého objektu jsme se pak sami mohli seznamovat třeba s kabinou kosmické lodi, jak vzniká tornádo, využít vyfotografování na jiné planetě a zaslat pozdrav hned do školy. Prohlídka byla brzy ukončena, neradi jsme odcházeli k autobusu.

Čekala nás ještě návštěva dalšího zajímavého místa – Světa Techniky. Prohlídka a vlastní zkušenost v Dolních Vítkovicích byla úžasná. Vše jsme si mohli sami osahat a vyzkoušet, např. výrobu lžičky od tavení železa až po vylisování a vyleštění výrobku – máme všichni svůj vlastní suvenýr s logem firmy.

Vynálezy a pokusy, dva studenti nám předvedli krátkou chemickou prezentaci – co je vítr, do které se zapojili i někteří naši spolužáci. Po čtyřech hodinách jsme unaveni usedali do autobusu a vydali se na cestu domů.

Celý den nás vozil pan řidič Kocourek v novém autobusu, který se nám ohromně líbil. Byl vybavený moderně a hlavně bezpečnostními pásy. Písničky vytvářely atmosféru dokonalé diskotéky. V pozdější podvečerní době jsme vystupovali u školy a rozešli se spokojeně domů. Výlet se opět vydařil. Další nás čeká v listopadu.

Foto a text Dagmar Vopelková

Back To Top