Ten dělá to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc. Píseň od Jana Wericha, Jiřího Voskovce a Jaroslava Ježka poukazuje na to, jak je každé povolání důležité. V prvouce jsme se zrovna učili o různých zaměstnáních a vysvětlovali jsme si jejich význam. Některá z nich jsou známější, jiná zajímavější a povolání paní Jany Holomucké  patří opravdu k přitažlivým. Být letuškou je snem snad všech malých holčiček.

Mají totiž představu, že letušky jsou panenky, které se pěkně oblékají a cestují letadlem. Opak je však pravdou. Paní Jana nás vyvedla z omylu a vysvětlila nám podstatu svého povolání poutavou besedou. Ve své uniformě nejprve přivítala pasažéry z 3. B v letadle. Pak jim česky i anglicky popsala, co je čeká během letu, ukázala záchranné vesty a nouzové východy. Představila posádku s kapitánem. Cestující ani nedutali a dostali na začátek letu bonbón na cucání, aby jim při startu letadla nezalehlo v uších. Pak si během letu s letuškou povídali.

Prohlédli si několik druhů letadel, o kterých se dozvěděli různé zajímavosti, seznámili se s vnitřkem letadla a prací letušek, stewardů, kapitánů a pilotů. Povyprávěla jim, se kterými VIP osobnostmi byla na palubě a co všechno už při letech zažila. Dětem se beseda hrozně líbila. Pak si každý z nich napsal, čím by chtěl být, až bude velký a proč. Malé slohové práce jsem dětem dobře uložila a v deváté třídě uvidíme, komu se přání vyplní. Podaří se vám v písni spočítat všechna povolání, o kterých zpívá Jan Werich ve filmu Císařův pekař?

Foto a text Regína Hajná, tř. učitelka

Back To Top