Velikonoce v muzeu? A proč v muzeu? To se rozjely vypátrat děti z 3. B a zjistily toho opravdu velmi mnoho.

A jde se pátrat...

Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, protože se vyčkává na první jarní úplněk. Tento důležitý jarní svátek začíná Popeleční středou. Během období čeká na věřící celkem šest postních nedělí: Černá, Pražná, Kýchavá, Družebná, Smrtná (vynášení smrtky) a Květná (svěcení kočiček).

Zajímavé informace…

Velikonoce jsou nejvýznamnějšími křesťanskými svátky. Mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista, které mělo nastat tři dny po jeho ukřižování. Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi (nedělí Vzkříšení). Některé dny Svatého týdne jsou označeny zvláštním přívlastkem: Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota.

Tradice Velikonoc…

Tady vidíte, že do muzea nepatří jen předměty, ale také naše tradice. Když se o ně někdo nebude starat a zajímat, zapadnou do propadliště času.

Vyrábíme…

Aby si děti odpočinuly, šly zaměstnat ruce výrobou velikonočních zvířátek. Pak následovala aktivita, která dala zabrat opět jejich hlavám.

Expozice v muzeu byly zajímavé…

Dostaly do rukou dva pracovní listy. Na jednom byly názvy hraček, na druhém mapka. Děti byly uvedeny do expozice hraček a tam pátraly po hračkách z prvního pracovního listu a do druhého pomocí zástupných číslic zapisovaly jejich přesnou pozici.

Vyplňujeme pracovní listy…

Co bylo účelem úkolu? Samozřejmě si pozorně prohlédnout celou expozici, bez čehož by úkol nemohly splnit. Mezi nejzajímavější exponáty patřila bezesporu školní třída vybavená kalamářem, starými dřevěnými lavicemi, tabulkami s rydly na psaní, rákoskou, školním zvoncem, redisovými pery. Děti si povzdechly, že by se tam chtěly také učit. 

Úkoly děti zvládly…

Když zadaný úkol dokončily a vyhodnotily, chtěla paní průvodkyně pokračovat dalším bodem připraveného programu. Vzhledem k tomu, že by jim nezbyl čas na cukrárnu, musely se děti rozloučit. Bylo jim ale slíbeno pokračování při jejich další návštěvě muzea. Všichni se už těší!!!

Foto a text Vladimíra Dudková

Back To Top