Lyžařský kurz žáků sedmých ročníků se každoročně těší velké oblibě. Letos sedmáci vyjeli do hor v termínu od pondělí 13. do pátku 17. února 2012. Jejich lyžařský deníček zachycuje zážitky a atmosféru, kterou si pod vedením Michala Adámka, Jany Vyležíkové, Zdeňka Vyležíka, Nely Čtvrtníčkové a Ilony Gadzialové užívali.

neděle 12. února:

Přípravy na lyžák vrcholí. Hlavně na nic nezapomenout. Tatínci balí lyžařskou výzbroj, maminky smaží řízky.

pondělí 13. února:

V 8:00 přijíždí před tělocvičnu autobus, vyrážíme směr Malá Morávka. Po ubytování na chatě Kopřivná nás čeká první lyžování. Na mírném paloučku se rozdělujeme do čtyř družstev. Začátečníkům se věnují manželé Vyležíkovi, zkušenější lyžaře má na starost pan učitel Adámek a paní učitelka Čtvrtníčková. Večer se všichni sejdeme ke společnému programu. Paní Vyležíková nás seznámí s tzv. „Bílým kodexem“, pravidly a zásadami bezpečnosti při pobytu na horách. Opomenuty nejsou ani naše oblíbené hry – živé pexeso, evoluce a závod osmiveslic.

úterý 14. února:

Probouzíme se do sluncem zalitého dne. Po snídani vyrážíme na svah. Většina z nás se už osmělí k jízdě na vleku. Někteří stále trénují pluh na mírném paloučku. Pokročilí lyžaři začínají nacvičovat snožný oblouk. Večer přichází na řadu přednáška z oblasti zdravovědy. Paní Ilona Gadzialová nám vysvětluje, jak poskytnout první pomoc. Před večerkou ještě zbývá čas na hry na pokojích. Po dni plném zážitků a sportovních výkonů brzy usínáme.

středa 15. února:

Třetí den – den kritický. Fyzických sil ubývá, zvyšuje se pravděpodobnost úrazu. Do karet nám nehraje ani počasí. Obloha se zatahuje, fouká silný vítr a hustě sněží. Na sjezdovku vyrážíme pouze v dopoledních hodinách. Zkoušíme smykové oblouky v hlubokém sněhu. Bílá pokrývka znemožní plánovanou odpolední procházku. Vyjdeme tedy pouze na louku za chatou. Tam se oddáváme sněhovým radovánkám. Koulujeme se a zahrabáváme se do sněhových úkrytů. Při návratu na chatu se ovšem Davidu Miturovi stane neuvěřitelný kousek. V hlubokém sněhu ztratí botu. Pan učitel Adámek a pan Vyležík ji za pomoci lopat hledají. Překopou a přesypou na kila sněhu. Akce „Bota jménem Mitura“ však končí neúspěchem. Po zbytek pobytu si David lebedí v teniskách pana Adámka. Večer se rozdělíme do dvou skupin. Sportovní nadšenci odchází na večerní lyžování, ostatní odpočívají nebo hrají stolní tenis. Všichni si pak ještě pochutnáme na sýrové a šunkové pizze.

čtvrtek 16. února:

Počasí se nechce umoudřit. Naštěstí se provozovatelům sjezdovky podaří opravit sněžnou rolbu. Na nažehleném svahu se pokoušíme o řezané oblouky. Zjišťujeme, že carving není vůbec snadný. I přes to se některým z nás jízda po hranách daří. Během celého dne plníme úkoly do hry „Udělám cokoliv…“. Míša s Rebeccou obsluhují během jídla vedoucí kurzu, Jakub drží bobříka mlčení, Davidovi všichni kamarádi vykají a oslovují jej „Pane Borský…“. Po úspěšném splnění sjíždí učitelé sjezdovku na bobech. A Michal Adámek skáče v kraťasech do sněhové závěje. Večer na přednášce se dozvídáme spoustu zajímavých informací o práci horské služby. Luštíme Morseovu abecedu a vážeme uzly.

pátek 17. února:

Ráno jsou všichni bez nálady. Čeká nás balení, poslední jízdy, loučení s kamarády. Vracíme ski pasy, odnášíme veškerou lyžařskou výzbroj i výstroj do přistaveného autobusu. Okolo půl třetí už nás čekají naši rodiče a sourozenci před albrechtickou tělocvičnou. Tolik očekávaný lyžařský kurz se stal minulostí. Fotky, vzpomínky a nově nabyté lyžařské dovednosti však zůstávají. Už teď se těšíme, kam nás paní učitelky vezmou na školní výlet.

Foto-video Michal Adámek – hlavní ved. kurzu, text Nela Čtvrtníčková

Back To Top