„Hádej, kdo já jsem?“ Tak na tuto otázku všichni žáci 1. tříd uměli okamžitě odpovědět. Osobu v bílé čepici s vařečkou v ruce poznali všichni hned. Na návštěvu mezi ně zavítala kuchařka Běta. A nepřišla sama. Vzala si s sebou papírové kamarády.

Eva Šťastná vypadala velmi zdravě, ale Péťa Osol měl našedlou barvu, nevyvinuté vnitřní orgány a smutný pohled. To proto, že se zcela nezdravě stravoval. Jedl jídla příliš slaná a pil nápoje plné cukru. Kuchařka Běta vyzvala děti, aby mu pomohly zlepšit stravovací návyky.

Pomocí vestiček proměnila děti na potraviny. Vysvětlily mu, co je zdravé a nezdravé. Co nesmí chybět na talíři. Správný poměr bílkovin, sacharidů, zeleniny a ovoce.

O velké přestávce nakoukla paní Běta i do dětských krabiček se svačinkami a některé maminky dostaly velkou pochvalu. A protože se říká, že se nejí jenom ústy, ale i očima, děti si připravily zeleninové obrázky, které nakonec skončily v jejich bříšku.

Z hravé přednášky si všichni odnesli ponaučení, že když budou jíst pravidelně pětkrát denně jídla s dostatkem ovoce a zeleniny, sacharidů a bílkovin, budou mít energii na školní práci a činnosti, které je baví.

Foto E. Kynická, Z. Závodná, text Z. Závodná

Back To Top