Třetí únorový týden se nesl ve znamení mrazivých dnů. Minusové teploty však pro natěšené třeťáky, čtvrťáky, páťáky ani odvážnou žákyni…
Děti se ve škole učí nejen teoretickým znalostem ale i praktickým dovednostem. V rámci učiva prvouky, kde prvňáčci v únoru dopodrobna prostudovali vše možné o zdraví lidského organismu a následně v březnu přešli k tématu o jaru, si připravili svačinku. Připravovaný pokrm splňoval zásady zdravé stravy.




Byl to zapékaný toust (veka) mazaný tvarohovou pomazánkou a sypaný klíčky řeřichy a čočky. Načež klíčky jsme si nekoupili, nýbrž sami vypěstovali. Dětem vlastnoručně připravená svačinka chutnala, dokonce přišla i žádost na zaslání receptu.


Tvarohová pomazánka
½ tvarohu
¼ živočišného másla
špetka soli dle chuti
½ strouhané mrkve
Vše třít či šlehat do spojení ingrediencí a natírat na předpečenou veku potřenou rozpuštěným máslem. Ještě zdravější a lehčí varianta by byla z rostlinného másla a jako sacharid lze zvolit nějaké celozrnné pečivo.
Foto a text Vladimíra Dudková