UŽ SE MĚNÍM NA ČTENÁŘE, ZAČNU ČÍST ZE SLABIKÁŘE. NAPŘED SLOVO, POTOM VĚTU, BRZY POROZUMÍM SVĚTU. RYCHLE POJĎ SI SE…
Zajímavý program pod názvem „Ochutnej zahrádku“ připravený paní Alenou Křištofovou přilákal děti ze 3. A i B do Zámeckého parku v Hynčicích. Jak záhy zjistily, jejich volba splnila očekávání. Paní Alena je velmi přitažlivou formou uvedla do doby dávno minulé. Přiblížila jim historii této lokality a poté je zavedla do zahrádky plné květin, zeleniny a voňavých bylinek.
Mnozí žáci poprvé spatřili vodnici nebo zlatou řepu, objevili rostlinu s aroma Coca-Coly. Školáci se také dozvěděli něco o užitečných živočiších, kteří jsou nezbytnou součástí dobře plodící zahrady.
Aby děti opravdu uvěřili, že vše, co se tam vypěstuje, se dá výborně zužitkovat, přichystala pro ně zkušená průvodkyně občerstvení. Všichni si pochutnávali na čerstvém chlebu, vynikající dýňové buchtě a čaji z máty a muchovníku.
Než školáci opustili park, společně zadělali těsto na bylinkový chléb. Paní Křištofová dětem na rozloučenou vyrobila ještě slaďounké levandulové bonbony a přidala recepty. Třeťáci vám jeden z nich prozradí.
Domácí bylinkový chléb:
1 kg pšeničné (žitné) hladké mouky
1 zarovnaná lžíce soli
1 zarovnaná lžíce kmínu
1 kostka droždí (42g)
700 ml vody
bylinky dle chuti (máta, celerová nať tymián, pažitka…) natrhat na malé kousky
Vše smícháme, necháme kynout nejméně hodinu (ale klidně i celou noc), vytvoříme 1 velký nebo 2 menší bochníky, potřeme slanou vodou a pečeme 10 min na 200 stupňů, pak dopékáme při teplotě 180 stupňů podle velikosti chleba 30 – 40 min. V průběhu pečení můžeme potírat vodou vícekrát. Hotový chléb necháme vychladnout. Dobrou chuť!
Text a foto Alena Václavíková