Poslední červnový týden je ve znamení výletů, her, sportovních aktivit, ale také nabízí jiný prostor k získávání nových informací. Děti…
Zajímavý program pod názvem „Ochutnej zahrádku“ připravený paní Alenou Křištofovou přilákal děti ze 3. A i B do Zámeckého parku v Hynčicích. Jak záhy zjistily, jejich volba splnila očekávání. Paní Alena je velmi přitažlivou formou uvedla do doby dávno minulé. Přiblížila jim historii této lokality a poté je zavedla do zahrádky plné květin, zeleniny a voňavých bylinek.
![IMG_1275](https://www.zsma.cz/wp-content/uploads/2020/10/img-1275.jpg)
![IMG_1266](https://www.zsma.cz/wp-content/uploads/2020/10/img-1266.jpg)
Mnozí žáci poprvé spatřili vodnici nebo zlatou řepu, objevili rostlinu s aroma Coca-Coly. Školáci se také dozvěděli něco o užitečných živočiších, kteří jsou nezbytnou součástí dobře plodící zahrady.
![IMG_1285](https://www.zsma.cz/wp-content/uploads/2020/10/img-1285.jpg)
![IMG_1276](https://www.zsma.cz/wp-content/uploads/2020/10/img-1276.jpg)
Aby děti opravdu uvěřili, že vše, co se tam vypěstuje, se dá výborně zužitkovat, přichystala pro ně zkušená průvodkyně občerstvení. Všichni si pochutnávali na čerstvém chlebu, vynikající dýňové buchtě a čaji z máty a muchovníku.
![IMG_1307](https://www.zsma.cz/wp-content/uploads/2020/10/img-1307.jpg)
![IMG_1310](https://www.zsma.cz/wp-content/uploads/2020/10/img-1310.jpg)
Než školáci opustili park, společně zadělali těsto na bylinkový chléb. Paní Křištofová dětem na rozloučenou vyrobila ještě slaďounké levandulové bonbony a přidala recepty. Třeťáci vám jeden z nich prozradí.
Domácí bylinkový chléb:
1 kg pšeničné (žitné) hladké mouky
1 zarovnaná lžíce soli
1 zarovnaná lžíce kmínu
1 kostka droždí (42g)
700 ml vody
bylinky dle chuti (máta, celerová nať tymián, pažitka…) natrhat na malé kousky
Vše smícháme, necháme kynout nejméně hodinu (ale klidně i celou noc), vytvoříme 1 velký nebo 2 menší bochníky, potřeme slanou vodou a pečeme 10 min na 200 stupňů, pak dopékáme při teplotě 180 stupňů podle velikosti chleba 30 – 40 min. V průběhu pečení můžeme potírat vodou vícekrát. Hotový chléb necháme vychladnout. Dobrou chuť!
Text a foto Alena Václavíková