Voda jako velice důležitá součást života, ale také jako nezkrotný, nebezpečný živel. Se čtvrťáky jsme v přírodovědě začali s velmi zajímavým tématem -Voda a koloběh vody v přírodě. VODA – ač se tohle slovo skládá jen ze čtyř písmen abecedy…je zásadní pro náš život. Bez ní bychom nemohli existovat. Bez ní bychom vlastně ani nevznikli. Bez ní by na Zemi nevznikl vůbec žádný život. Přitom je bezhlučná, bezbarvá, bez chuti či zápachu. Skoro jakoby neexistovala…

A přeci je všude: v nás, kolem nás, pod námi, nad námi, bez ní by život ani nebyl možný. Pokrývá tři čtvrtiny Země. Díky ní se člověk rozvíjel, mohl pěstovat zeleninu, stavět města, zakládat továrny. Tak důležitá je pro nás VODA. Voda všechny děti láká…a proto motivovat je k jakékoli činnosti s vodou, není příliš složité. Putování po stopách vody, pozorování vodní hladiny i naslouchání zurčení potůčku – to vše zahajovalo projektové téma – Voda kolem nás.

Cestou jsme si povídali o tom, že všichni lidé, všechna zvířata a všechny rostliny, které pozorujeme, potřebují ke svému životu vodu. Naše cesta vedla k rybníku, kde jsme zkoumali vodu a odpovídali si na různé otázky. Vodu jsme zkoumali i ve třídě pomocí mikroskopu. Naše zjištění bylo, že tato voda se opravdu nemůže pít, jelikož obsahuje spoustu nečistot.

Postupně jsme se dozvídali spoustu zajímavých informací, které jsme si zapisovali. Vodou jsme se zabývali ve všech předmětech, jak můžete vidět na fotografiích. Naše učení bylo bohužel zakončeno velkou povodní, která zasáhla do života mnoha lidí. Ale i taková bohužel voda může být – nezkrotná a velmi nebezpečná.

Foto a text Jaroslava Gajdošová

Back To Top